fbpx
Selecteer een pagina

Heb jij wel eens zelf zuurkool gemaakt?
Zelfgemaakte zuurkool zit boordevol probiotica wat heel goed schijnt te zijn voor je darmflora. Het bevat onder andere goede bacteriën en vitamines, hoewel er ook bronnen zijn die al die voordelen weer betwijfelen. Maar, zoals ik ook ergens las, het is ook gewoon lekker goedkoop en gezond eten. Genoeg reden voor mij om het een keer te proberen.

Wat is fermenteren?
Zuurkool maken doe je door witte kool te fermenteren.
Fermenteren dat houdt in dat je bacteriën, schimmels en gisten hun gang laat gaan. Fermentatie werd vroeger gebruikt om eten langer goed te houden, voordat we allemaal een koelkast hadden die dat veel gemakkelijker maakte.

Zelluf doen
Hoe dan ook, ik vond het reden om het eens zelf te proberen. Dus kort voor de kerst ben ik mijn kool gaan snijden, kneden en zouten en heb die vervolgens op het aanrecht gezet.

Even wat meer in receptvorm
Zorg voor een paar grote glazen of aardewerken potten die je goed heet schoonmaakt.
Strooi wat zout in de potten.

Ingrediënten:
1 witte kool (of meer)
water
zout
eventueel karnemelk

Bereiding:
Neem een witte kool (of 2 of meer). Kies bij voorkeur voor biologische kool. Je laat het immers nogal een tijdje staan en wie weet wat zich anders óók nog gaat vermeerderen in je pot.
Haal een aantal van de buitenste bladeren eraf om de zuurkool straks mee af te dekken als hij in de pot gaat.
Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kern.
Snijd de kool daarna fijn.
Doe dit allemaal in een grote bak en strooi er zout over. Ik las hoeveelheden van 10-22,5 gram zout per kilogram kool. Ik ben een beetje in het midden gaan zitten.

Kneed de kool stevig door. Dat kan met schone handen, maar als je dat fijner vindt, kun je ook iets als een stamper of een vijzel gebruiken. Het gaat erom dat er vocht vrijkomt uit de kool. Dat komt door het kneuzen van de kool én door het zout. Als dat echt niet lukt, kun je water met zout toevoegen.
Eventueel kun je nog kruiden naar wens toevoegen. Voorbeelden zijn jeneverbessen, karwijzaad of peperkorrels.

Doe de kool daarna in de pot en stamp echt goed aan. Dek uiteindelijk af met een heel koolblad. Zorg dat alles onder water staat. Als dat niet lukt, voeg dan zout water toe.

Zet de pot(ten) op kamertemperatuur weg. Het kan flink gaan ruiken. Er kan ook schimmel opkomen, maar die kun je gewoon wegscheppen; niet elke schimmel is slecht.

Na een paar weken is je zuurkool klaar. Ik lees variaties tussen 2-7 weken. Je kunt ruiken of je hem lekker vindt ruiken of wat proeven (hoewel ik er niet te happig op was dat grote koolblad weg te halen voordat ik het echt wilde gebruiken). Als je langer wil wachten dan 7 weken, kun je de zuurkool zeker alvast in de koelkast zetten. In de koelkast vertraagt het proces van fermentatie.

Mijn ervaring
Eigenlijk is het recept heel simpel, maar toch vond ik het best spannend. Het mag dan wel een eeuwenoude conserveringsmethode zijn, voor mij was hij nieuw.

Karnemelk
In een van de recepten stond ook iets over de mogelijkheid wat karnemelk toe te voegen om het fermentatieproces op gang te brengen. Normaliter hebben wij nooit karnemelk in huis, maar toen toevallig net wel vanwege een kerstrecept. Dus ik heb ook nog een scheutje karnemelk toegevoegd.

Kiezelstenen
Net na het maken kwam bij mijn beide potjes het afdekkende koolblad omhoog. Ik had nog wat mooie kiezelstenen in een kast liggen (voor de sier). Die heb ik uitgekookt en daarna als gewicht bovenop de koolbladeren gelegd.

Overlopen
Ik had mijn potjes ook vrij vol zitten. Er ontstaat met name in het begin gas en daardoor komt alles een beetje omhoog. Het gevolg was dat er af en toe wat vocht over de rand liep. Volgende keer verdeel ik de hoeveelheid liever over een potje extra zodat het gemakkelijker is om alles goed onder water te houden.

Ik had mijn potjes trouwens niet dicht gedaan in het begin. Juist omdat er gas vrij komt, komt er flink wat druk op de potjes te staan en ik had geen zin in een explosie. Ik heb de deksels er gewoon los op gedaan en pas later echt afgesloten.

Zout water toevoegen
Ik heb twee keer tussendoor nog wat zoutig water toegevoegd omdat na het overlopen het vocht begon te verdampen.

Uitproberen
En vandaag, 3 weken later was het tijd om het eens te proberen. Inmiddels zat er inderdaad een soort laagje bovenop. Dat heb ik weggeschept en daarna heb ik met een vork de grote koolbladeren van de zuurkool weggetrokken (en weggegooid).

Geur
De zuurkool rook goed, vond ik. Dus we hebben het aangedurfd en ik heb er een zuurkoolstamppot van gemaakt met wat rozijnen en blokjes ananas.

Smaak
De stamppot smaakte heerlijk. Zachter dan de zuurkool uit de winkel eigenlijk. Ook de kinderen vonden het lekker.

Niet ziek
Genoeg aanmoediging dus om het nog eens te maken en ook met andere groenten te gaan experimenteren de komende tijd. Als we tenminste vannacht niet allemaal ziek worden natuurlijk. 😉
P.S. Nee, we zijn niet ziek geworden later. Ook niet bij het vaker maken van dit recept (met witte en met rode kool).

Heb jij wel eens zelf groenten gefermenteerd? En zo ja, welke?

Bronnen
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fermentatie.aspx
https://www.kokenmetkennis.nl/recepten/zuurkool/
https://jessevandervelde.com/fermenteren-van-groente-onbemind-maar-met-grote-gezondheidsvoordelen/
https://www.youtube.com/watch?v=TiigsFnNDuQ
https://uitpaulineskeuken.nl/2017/01/diy-zuurkool-maken.html
http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/
http://www.zoalsjijwilt.nl/fermenteren-hoe-doe-je-dat/
http://www.defermenteerwinkel.nl/

%d bloggers liken dit: