fbpx
Selecteer een pagina

Het is zó verleidelijk om vaak op de weegschaal te gaan staan als je wil afvallen. Want je wil zo graag de bevestiging dat je harde, zware werk niet voor niets is. Dat het afslaan van dat overheerlijke stukje taart op je werk gisteren vandaag een kilo gewichtsverlies heeft opgeleverd. Dat het niet graaien in de droppot op je bureau toch minstens een paar ons verlies heeft gegenereerd.

En dan stap je vol verwachting op de weegschaal. En dan?

Beter dan verwacht
Hoera!!! Het is nog beter dan je dacht. Wat een geluk! Je voelt je euforisch.
’s Middags trakteert een collega op saucijzenbroodjes. Ach, het ging zo goed, eentje kan best… En bij thuiskomst kun je dan ook dat laatste koekje wel uit de trommel halen. Kan die trommel ook meteen in de afwas. Eén koekje maakt toch niet uit?
Na het avondeten heb je nog zin in iets lekkers. Je zit op de bank en gaat in gedachten de voorraad af. Had je niet nog een tablet chocola liggen? Vandaag is het toch niet zo geweldig gegaan. Dan kun je beter nu nog iets nemen en dan ga je morgen je dieet weer echt goed oppakken….

Tegenvaller
Ander scenario. Je stapt op de weegschaal en het valt vet tegen. Stom ding! Je had natuurlijk ook net nog wat gedronken, dus dat telt ook mee. En je hebt je sokken ook al aan. O ja, vorige keer was je net naar de wc geweest. Dat scheelt! Maar in je achterhoofd blijft het zeuren. Heb je nou gr&%$*#@ voor niets zo je best gedaan?!?!? Je hebt toch gisteren die taart niet genomen? En hij zag er echt heel lekker uit. Dan mag je daar toch wel voor beloond worden! Al was het maar een onsje geweest. Dit is gewoon niet eerlijk. Het heeft ook helemaal geen zin. Je kunt net zo goed blijven eten wat je wilt, want het maakt toch geen klap uit!

Emoties
Boos, verdrietig, aangeslagen. Allemaal gevoelens die op kunnen komen bij een tegenvallend resultaat op de weegschaal. En gevoelens die gemakkelijk demotiveren.

Blijdschap over een goed resultaat kan natuurlijk heel motiverend zijn. Het hoeft niet te leiden tot een gevoel van ‘ach, het kan nu wel’. Maar hoe gaat het dan volgende keer, als het iets minder gunstig uitpakt?

Feit is dat je niet volkomen kunt beïnvloeden wat de weegschaal je gaat vertellen. Er zijn zo veel processen gaande in je lichaam, die allemaal invloed kunnen hebben op je gewicht.

Cijfertjes
Is het sowieso niet heel vreemd dat wat cijfertjes op zo’n apparaat bepalen hoe jij je voelt? Het ene moment heb je het gevoel dat je het heel goed gedaan hebt, en het volgende moment is dat ineens weg.

Hou van je lichaam
Het is zó zonde om zo’n apparaat te laten bepalen hoe jij jezelf bekijkt. Kijk liever met liefdevolle ogen in de spiegel. Zie je lichaam dat hard haar best doet om jou zo gezond mogelijk door het leven te loodsen. Wees je lichaam dankbaar dat het je draagt. Hou van je lichaam. Hou van jezelf. Los van cijfertjes. Cijfertjes bepalen niet wie jij bent.

Hou van jezelf en zorg goed voor jezelf. Wees lief en aardig voor jezelf. Ga dus ook niet op dieet. Honger jezelf niet uit, maar voed jezelf met gezonde voeding. Koester jezelf en je gezondheid.

En die weegschaal? Berg die ergens ver weg op, voor als je een keer koffers moet wegen voor een vakantie of zo.

%d bloggers liken dit: