fbpx
Selecteer een pagina

Ik heb al het een en ander geschreven over suiker. Maar wat is er dan zo slecht aan suiker?

Drempel
Vrijwel alles wat we eten, wordt schadelijk voor ons lichaam als het over een bepaalde drempel heen gaat. Cyanide is al acuut dodelijk bij zo’n 200-300 gram. Water – toch iets essentieels voor ons lichaam – kan een dodelijke watervergiftiging opleveren, als je in korte tijd zo’n drie à vier liter ervan drinkt.

Suikerdood?
Suiker is niet acuut giftig. Wil je een 50-50 kans creëren op een dood door suiker, dan schijn je in één korte sessie meer dan 2 kg suiker te moeten eten, wat je op z’n minst een grote uitdaging zou kunnen noemen. En dan is het nog niet eens zeker dat je eraan overlijdt.

Kun je dan concluderen dat suiker eigenlijk helemaal niet zo slecht is? Nee, er is toch iets speciaals mee wat suiker anders maakt dan de meeste andere ingrediënten in ons voedsel.

Suiker is niet nodig
Om te beginnen hebben we suiker helemaal niet nodig. Als je nooit in je leven suiker eet, is dat op geen enkele manier schadelijk voor je lichaam. Lichamelijk kom je niets te kort.

Zoet is lekker
We zijn wel voorgeprogrammeerd om zoet lekker te vinden. Evolutie gaat heel langzaam. Dat houdt in dat onze lichamen nog steeds zo werken als in de tijd dat mensen als jagers en verzamelaars leefden. Zoet eten levert veel energie en in die tijd was het handig om die energie op te kunnen slaan voor moeilijker tijden. In die tijd was zoet eten vrij zeldzaam en het was dus prima als je je daaraan te buiten ging. Er zit dan ook niet of nauwelijks een rem ingebouwd in ons lichaam voor zoet.

Niet meer zeldzaam
Tegenwoordig is zoet bepaald niet zeldzaam meer. Niet in onze westerse maatschappij in elk geval. We kunnen er zelfs bijna niet aan ontkomen.

Voedselproducenten zijn dol op suiker.
• Suiker is namelijk goedkoop.
• Suiker is zoet en dat is een smaak die mensen lekker vinden.
• Suiker is smaakversterkend, ook in producten die niet zoet hoeven te smaken.
• Suiker conserveert waardoor producten veel langer goed blijven in de winkel en thuis.
• Suiker zorgt voor een goede structuur.
• Suiker is een goede en goedkope vulstof. Goedkoper bijvoorbeeld dan de tomaten in ketchup, dus als een deel van de tomaten vervangen kan worden door suiker, maakt dat het product voordeliger.

Producenten gebruiken suiker dan ook (samen met vet en zout) in heel veel producten, ook waar je ze niet verwacht of doorhebt. En die producten vinden we vaak ook nog eens erg lekker.

Meer dan 40 kg per persoon per jaar
In Nederland eten we momenteel gemiddeld zo’n 110 gram suiker per persoon per dag, ofwel meer dan 40 kg per persoon per jaar.

Advies WHO: minder dan 50 g per dag
De Wereld Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 50 gram, en liever nog minder dan 25 gram ‘vrije suiker’ per dag te gebruiken. ‘Vrije suiker’ gaat over suikers die toegevoegd worden aan eten en drinken door fabrikanten, koks of consumenten zelf, plus de suikers die van nature voorkomen in honing, siroop, vruchtensap en vruchtensapconcentraat. Het gaat dus niet om de suiker die van nature in fruit, groenten of bijvoorbeeld melk voorkomen.

De Wereld Gezondheidsraad is heel voorzichtig met zijn richtlijnen. Ze baseren zich op zo veel mogelijk onderzoeken en zoeken bewijzen als ondersteuning voor dergelijke richtlijnen. Dat het moeilijk is om de invloed van één specifieke voedingsstof op je gezondheid te bewijzen, heb ik al eerder toegelicht. Aanwijzingen zijn er genoeg, maar bewijzen dus weinig.

Schadelijk
De Gezondheidsraad noemt wel dat het gebruik van veel suiker zorgelijk is vanwege de relatie met overgewicht en een eetpatroon met weinig voedingswaarde, en vanwege het risico op niet-overdraagbare ziektes.

Niet-overdraagbare ziektes zijn bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, leververvetting, nierziektes, artritis, jicht, kanker en alzheimer.

Suiker is niet acuut giftig. Maar in de mate waarin wij in onze westerse cultuur tegenwoordig suiker gebruiken, lijkt het er wel degelijk op dat het op de langere termijn zeer veel schadelijke gevolgen heeft.

Bronnen
Huib Stam, ‘Suiker, het zoete vergif’
John Yudkin, ‘Pure, white and deadly’
lezingen van o.a. Robert Lustig, Gary Taubes, John Bergman
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/insulineresistentie
https://www.kenniscentrumsuiker.nl/actueel/671-consumptie-van-suikers-in-nederland-de-belangrijkste-resultaten
https://www.foodlog.nl/artikel/kort/acuut-doodgaan-door-te-veel-snoep-blijkt-lastig/
https://medicalxpress.com/news/2016-11-halloween-candy.html
https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/en/
https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/