fbpx
Selecteer een pagina

Als je een verandering wil doorvoeren in je leven, dan wil je er helemaal voor gaan. Super, want die energie die motiveert, die stimuleert en die zet je in gang.

Maar op een gegeven moment zwakt hij ook weer af. Want andere dingen trekken je aandacht en je focus ligt niet meer alleen bij die verandering die je wilde.

De klad komt erin
Dat is vaak het moment waarop er ‘de klad’ in kan komen. Dat je ondanks je goede voornemen toch maar niet naar de sportschool gaat. Of dat je een graai in de snoeppot doet, terwijl je ervan af wilde blijven.

Boos en teleurgesteld
Natuurlijk kun je vervolgens boos op jezelf worden en teleurgesteld dat je zo weinig doorzettingsvermogen hebt. Maar weet dat het moeilijk is om veranderingen door te voeren. Heel veel gedrag voer je uit op de automatische piloot. En die doet wat hij altijd doet, of het nou gaat om gedrag dat je leuk en nuttig vindt of om gedrag waar je vanaf wil.

Dus als je middenin je veranderingsproces terugvalt in oud gedrag, dan is dat heel normaal. Het nieuwe gedrag is nog geen automatisme geworden. Dat heeft tijd nodig.

Aardig voor jezelf
Wees dus een beetje vriendelijk voor jezelf.
Wat doe je als een klein kind valt? Dat geef je een aai over de bol. Of een dikke knuffel. (En nee, geen snoepje geven als troost! 😉)
Dus geef jezelf een aai over de bol en een knuffel.

En dan sta je weer op en ga je verder. Zo leer je je gewenste gedrag in te laten slijten!