fbpx
Selecteer een pagina

Wist je dat je een grotere kans hebt op overgewicht als je niet voldoende nachtrust krijgt?

Minder energie
Doordat je moe bent na een korte (of slechte) nacht, heb je minder energie om actief te zijn en te bewegen. Je verbruikt dus minder energie.

Meer zin in eten
Ook krijg je meer zin in energierijk eten, om je gebrek aan energie aan te vullen. En dan kom je al gauw uit bij suikerrijke voeding, omdat die snelle energie geeft. Helaas is die energie er niet alleen snel, hij verdwijnt ook weer heel snel, waarna je met een energiedip achterblijft. En je dus vervolgens opnieuw zin krijgt in iets te eten waar veel (snelle) energie in zit. Zo blijf je gemakkelijk dooreten van ongezonde suikerrijke voeding.

Ghreline
Als je slecht slaapt, maak je meer ghreline aan. Ghreline is een hormoon dat zorgt dat je zin krijgt in eten. Dus ook door de ghreline krijg je meer trek.

Minder leptine
Bij te weinig nachtrust maak je bovendien minder leptine aan. Leptine is een hormoon dat de eetlust juist remt. Tijdens je slaap stijgt het leptine-niveau in je bloed. Maar als je niet genoeg slaapt, stijgt dit dus ook niet genoeg. Met als gevolg dat je eetlust minder goed geremd wordt.

Hoeveel slaap?
Maar hoeveel slaap heb je dan nodig? De meeste volwassenen hebben zo’n 7-8 uur slaap per nacht nodig, maar de exacte slaapbehoefte verschilt per persoon. Vrouwen hebben vaak iets meer slaap nodig dan mannen (ongeveer een half uur extra per nacht). Je voelt het echter zelf wel. Als je je moe voelt, als je te weinig energie hebt, als je je niet goed kunt concentreren, probeer dan eens een tijdje of het helpt als je wat vroeger naar bed gaat.

%d bloggers liken dit: