fbpx
Selecteer een pagina

Eerder deze week schreef ik over het belang van slaap. Voor je gezondheid maar ook voor je gewicht. Maar wat nou als je wel in bed ligt maar niet kunt slapen? Als je niet in slaap kunt vallen óf midden in de nacht wakker wordt en het dán niet meer wil lukken?

Als je moeite hebt om ’s avonds in slaap te komen, bereid je dan wat meer voor op je bedtijd. Dat houdt in dat je ’s avonds geen koffie, cola, chocola of iets dergelijks met cafeïne meer neemt. Bouw je beeldschermtijd af. Dim je lichten langzaam in de laatste 2 à 3 uur voor je gaat slapen. Ga niet sporten in de avond, maar doe iets ontspannends als lezen, muziek luisteren, een bad nemen. Activiteiten als een wandeling maken of seks kunnen wel slaapbevorderend werken. 😉

Als je midden in de nacht wakker wordt en niet meer kunt slapen, ga dan niet in gevecht met jezelf! Check niet continu hoe laat het is en hoe weinig tijd je nog te gaan hebt tot de wekker. Je ligt en je rust in elk geval uit.

Problemen kunnen ’s nachts een stuk groter lijken dan overdag. Het kan dan zomaar gebeuren dat je ineens ligt te malen. Maar als je gedachten alle kanten opschieten, helpt dat natuurlijk niet. Roep jezelf dan een halt toe en spreek met jezelf af dat je morgen echt wat tijd zult inruimen om na te denken over dit probleem.

Alleen ‘stop’ zeggen, is niet genoeg. Je gedachten moeten een nieuwe focus hebben. Richt ze dan op fijne gedachten. Op dingen waar je blij mee bent in je leven, op dingen waarvan je graag zou willen dat je ze had. Ga lekker ’s nachts liggen dagdromen dus. Of doe een ontspanningsoefening.

%d bloggers liken dit: