fbpx
Selecteer een pagina

Als je goed voor jezelf wil zorgen, eet dan zo veel mogelijk onbewerkt plantaardig voedsel. Daarbij kun je denken aan groenten, fruit, (rauwe) noten en pitten en zaden.

Bewerkt
De meeste producten in de supermarkt, in pakjes en zakjes, zijn bewerkt door de voedingsindustrie. Hun belang is om zo veel mogelijk geld te verdienen. Het gaat hen dus niet om jouw gezondheid.

Er is wel eens een voedingsgigant (Kraft) geweest die last kreeg van z’n geweten en die probeerde gezondere voeding – met minder zout, suiker, vet – te verkopen. Maar die werd heel snel teruggefloten door de aandeelhouders, want het was niet gunstig voor de verkoop.

Wat helpt de industrie om goed te verdienen? Goedkope ingrediënten, een lekkere smaak en knalgoede marketing.

Goedkope ingrediënten
Goedkope ingrediënten zijn ruim voorhanden. Natuurlijk zijn dat niet de ingrediënten die op het plaatje op de verpakking de hoofdrol spelen. Zoals bij een ‘maracuja sapje’ met slechts 2% maracuja bijvoorbeeld. Vulstoffen als suiker of aardappelzetmeel zijn lekker voordelig. Die komen dan ook vaak voor in de ingrediëntenlijst.

Smaak
Lekkere smaak, daar steekt de voedingsindustrie heel veel tijd en geld in. Ze laten testpanels proeven waarbij ze bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker steeds iets laten toenemen, tót de smaak het lekkerste is. Dat hoogste punt wordt het blisspoint genoemd. Een bekende term in de voedingsindustrie.

Marketing
Naar marketing gaat misschien nog wel het meeste budget. Aan het duidelijk maken hoeveel gemakkelijker ons leven wordt met hun product, hoe smakelijk het is en hoe gezellig en fantastisch ons leven is als we dát eten of drinken.

Voedingsstoffen
Maar met alle bewerkingen van de oorspronkelijke producten wordt zo’n beetje alles daaruit verwijderd wat goed voor ons is, zoals voedingsstoffen en vezels (soms weer los toegevoegd, maar dan toch echt veel minder effectief).

Meer dan vulling nodig
Jouw lichaam heeft echter niet alleen vulling nodig, maar voedingsstoffen voor energie en bouwstoffen voor reparaties.

Dus geef je lichaam die voedingsstoffen. Geef je lichaam zo veel mogelijk ‘echt eten’. Hoe meer puur natuur je eten is, hoe beter het is voor je lichaam.

%d bloggers liken dit: