fbpx
Selecteer een pagina

Nike heeft plus size sportkleding en sinds kort ook plus size paspoppen in zijn winkel in Londen.

Zij staan voor ‘inclusiviteit’ (als dat een echt woord is šŸ˜‚). Zo hebben ze eerder al sport-hoofddoeken voor moslima’s geĆÆntroduceerd en richten ze zich ook tot mensen met een handicap.

Er is nogal ophef over.
Sommigen vinden dat hiermee obesitas genormaliseerd wordt en dat dat niet past bij een merk als Nike dat gezondheid zou moeten uitstralen.

Maar er zijn ook mensen die hun initiatief toejuichen.

Sommige reacties vind ik echt schokkend, zoals Olcay in RTL Boulevard (https://www.rtlboulevard.nl/ā€¦/ophef-om-paspoppen-met-een-maā€¦) die meent dat mensen met maat 50 niet fit genoeg zijn om te sporten. Of Caroline Tensen (ook in RTL Boulevard) die vindt dat ‘die mensen’ dan maar iets wijds aan moeten trekken.

Ik vind het geweldig dat ook mensen met een grotere maat goede sportkleding kunnen kopen. Is dat het normaliseren van obesitas? Of het accepteren van een hedendaagse realiteit?

Ik ben ervan overtuigd dat overgewicht (en dan heb ik het dus over een te hoog vetpercentage) niet de beste dienst is die je je lichaam kunt bewijzen, qua gezondheid. Maar je kunt ook met overgewicht fit zijn. Het is zelfs mogelijk voor iemand met overgewicht om gezonder te zijn dan sommige slanke personen. Want slank betekent niet automatisch fit en gezond.

En als je overgewicht hebt, is dat geen reden om je rot te moeten voelen over jezelf, om je minderwaardig te voelen. Het betekent ook niet dat je geen recht hebt op goede sportkleding die goed staat.

Dus ik vind het prachtig wat Nike hier doet en ik gun ze van harte de promotie die alle ophef met zich meebrengt.

Wat vind jij ervan?

%d bloggers liken dit: