fbpx
Selecteer een pagina

De overgrote meerderheid van de mensen die met corona op de intensive care terecht komen, heeft overgewicht. Dat valt artsen in de Nederlandse ziekenhuizen op en dat geldt ook voor veel andere landen. Mensen met corona die geen overgewicht hebben, komen bijna niet op de IC terecht.

De oorzaak is nog niet helemaal zeker:

• Overgewicht gaat vaak gepaard met een verstoring van het immuunsysteem. In met name buikvet worden hormonen en ontstekingsstofjes aangemaakt. Hierdoor wordt het immuunsysteem als het ware beziggehouden waardoor het minder goed reageert op indringers.
• Overgewicht hangt samen met gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, sommige soorten kanker, Alzheimer en meer. Het lichaam van mensen met overgewicht is dus ook in die zin zwaarder belast.
• Mogelijk kan er meer virus binnendringen in een lichaam met veel vetweefsel. Het coronavirus hecht zich namelijk aan eiwitten aan de buitenkant van onze cellen. Die worden ACE2-receptoren genoemd. Die eiwitten komen vooral voor op long- en darmcellen maar ook op vetcellen. Dit wordt nog verder onderzocht.
• Mensen met overgewicht en zeker met veel buikvet hebben sneller moeite met ademhalen, doordat vanwege het buikvet de longen eerder in de verdrukking komen.

Als je zelf overgewicht hebt, zijn dit geen prettige berichten. Het is toch spannender als jijzelf (of een dierbare) een groter risico loopt.

Emotie-eten
Dat soort spanning leidt al gauw tot emotie-eten, tot meer en anders eten dan je van plan was. Zeker als je de hele dag thuis bent, met voorraad binnen handbereik.

Artsen zeggen de artsen dat je geen crash-dieet moet gaan doen. Dat is wel een fijn excuus om door te gaan met wat je al deed.

Voor je het weet, kom je door dat soort factoren juist aan terwijl je toch eigenlijk liever zou willen afvallen. 😬

Werken aan je gezondheid
Wat je wél kunt doen, is je gezondheid en je weerstand versterken én daarmee ook afvallen.

Wil je hierbij persoonlijke begeleiding? Op maat? En veilig online? Stuur me een berichtje!
Ik sluit aan bij jouw behoeften.

Gezondheid staat centraal in mijn begeleiding. Pas toen ik zelf mijn focus verlegde van afvallen naar mijn gezondheid, begon ik óók af te vallen. Meer dan 30 kg. Met kleine overzichtelijke stapjes, zonder het moeilijk te maken.

%d bloggers liken dit: