fbpx
Selecteer een pagina

Wat heerlijk hè. Als je steeds meer weet over gezonde voeding, dat het dan helemaal vanzelf gaat, gezond eten. Ja toch? Eh… nee, bij mij in elk geval niet. Was het maar waar.

Verse speculaas
Gisteren wilden mijn kinderen speculaas bakken. Het is tenslotte bijna Sinterklaas.
Ik vond het goed. Verse, zelfgebakken speculaas is lekkerder dan wat je in de winkel vindt. Bovendien bepaal je zelf wat je erin doet, dus je kunt ook kiezen voor gezondere ingrediënten.

Maar verse speculaas is natuurlijk ook wel heel erg lekker. Dus ik wist vooraf al dat ik ook wat zou willen proeven. Dat moet ook geen probleem zijn. Iets lekkers op zijn tijd past prima in een gezonde leefstijl.

Nu maakt het niet meer uit
Maar zo ver ben ik nog niet helemaal. Want een beetje proeven werd wat meer proeven. En dan ineens heb ik kennelijk een grens gemist en ben ik eroverheen. Dan komt dat oude gevoel op dat het “nu toch al niet meer uitmaakt”. Want “vandaag is toch al mislukt”. Ken je dat?

Rotgevoel
Dus lag ik gisteravond in bed met een opgeblazen gevoel. Met kramp in mijn darmen (door een overdosis suiker???). En vooral chagerijnig. Met een rotgevoel over mezelf.

Vannacht werd ik even wakker en dat rotgevoel was er nog steeds. Waarom doe ik dit met mezelf? Waarom doe ik mezelf dit aan?

Schuldgevoel. Frustratie. Veroordeling.

Vicieuze cirkel
En als ik niet oppas, neem ik dat gevoel mee de volgende dag in. Dus dan voel ik me nog steeds rot over mezelf. En dan maakt het ook niet uit wat ik eet. Sterker nog, dan straf ik mezelf bijna met verkeerd eten. Want ik ben zo’n goed gevoel over mezelf niet waard. Kortom, een vicieuze cirkel die me omlaag trekt.

Herpakken
Gelukkig weet ik nu hoe ik dit proces kan stoppen. Niet midden in de nacht helaas. Maar wel de volgende ochtend.

Vergeving. Focus op wat ik wél wil. Daar echt even tijd voor nemen. Terug naar houden van mezelf zodat ik ook goed wil zorgen voor mezelf.

En nu weet ik dat ik vandaag, ondanks dat we een verjaardag hebben, goed voor mezelf zal zorgen. Dat ik vanavond weer met een fijn gevoel over mezelf in mijn bed kan stappen.

Bijgeleerd
Want dát is voor mij de grootste winst van mijn focus op gezond leven. Ik heb het afgelopen jaar heel veel bijgeleerd over het maken van gezonde keuzes. Die kennis pas ik toe en daarmee voel ik me beter. Ik voel me lichamelijk fijner en ik ben ruim 10 kg afgevallen sinds het afgelopen voorjaar.

Beter gevoel over mezelf
Maar het is niet dat ik me fijner voel over mezelf ómdat ik afgevallen ben. Eerlijk gezegd zie ik zelf het verschil eigenlijk niet eens echt. Volgens mij heb ik wel 20 kg verschil nodig voordat ik het zelf een beetje ga zien.

Wat ik vooral voel, is dat ik me beter over mezelf voel ómdat ik goed voor mezelf zorg. Dat negatieve gevoel over mezelf valt weg als ik gezond eet. Dan voel ik me blij, energiek, actief. Dát is voor mij de allergrootste winst. Dat is mijn Living My Happy Life!

Wat is jouw grootste doel met een gezonde leefstijl? Ik zou het leuk vinden als je hieronder iets laat weten!

%d bloggers liken dit: