fbpx
Selecteer een pagina

Ik heb ruim 30 jaar geworsteld met mijn gewicht. En langzaamaan werd ik steeds zwaarder.

Begin 20 was ik toen ik te horen kreeg dat ik een eetprobleem had. Halverwege de 30 was ik toen dat binge eating disorder (B.E.D.) genoemd werd.

Dat soort labels zijn handig voor de hulpverlening. Dan weten ze welk protocol ze uit de kast moeten trekken om je te helpen.

Geen succes
Jaren aan therapie hielpen mij echter niet verder. Wat ze wel deden, was mij het gevoel geven dat ik echt een zwaar geval was. En dan niet alleen letterlijk.

Invloed
Dergelijke labels hebben namelijk ook veel invloed op jezelf. Je gaat ze vaak tegen jezelf herhalen. Daarmee bekrachtig je ook telkens die boodschap.

En zo sluipt die boodschap er uiteindelijk in als een voorspelling van je toekomst. Als een ziekte die je tot je dood met je meesleept.

Omkeren
Maar dat patroon kun je ook omkeren!

Je kunt weer leren luisteren naar je eigen gevoelens en gedachten. Je eigen weg volgen.

Kiezen voor gezondheid
Nu sinds bijna een jaar eet ik anders dan voorheen. Heel geleidelijk heb ik die overgang gemaakt. De overgang naar kiezen voor mijn gezondheid. En uitzoeken wat dat dan inhield.

Zonder echte moeite ben ik nu (maart 2019) 18,9 kg afgevallen. Geen wilskracht en doorzettingsvermogen. Niet me continu inhouden. Geen strijd met mezelf over wel of niet eten. Ik vind chocola en drop nog steeds erg lekker maar ik heb er veel minder behoefte aan dus ik eet ze veel minder vaak. En soms ook gewoon nog lekker wel.

Heb jij ook van die labels die jouw (eet)gedrag mede bepalen? Van een hulpverlener gekregen of misschien gewoon van jezelf?

%d bloggers liken dit: