fbpx
Selecteer een pagina

Wat is goed voor je? Wat is niet gezond voor je?
De berichten in de media kunnen zo verwarrend zijn.

Denk je net dat je prima eet, hoor je weer iets op het nieuws dat een favoriet product kankerverwekkend blijkt te zijn. Of slecht voor je hart en bloedvaten.

Wat moet je geloven?

Ik kan nog zó terughalen hoe ik me een keer bij zo’n bericht voelde. Ik zat in de auto, op weg naar huis vanaf mijn werk. Ik weet niet meer waar het over ging, maar wel waar ik reed.
En er zonk een baksteen in mijn maag. “Is dát ook alweer niet goed?”

Direct gevolgd door de gedachte: “Weet je, laat ook maar! Als toch alles slecht voor me is, dan maakt het ook niet uit wat ik eet. Het interesseert me ook niet meer. Ik wil het gewoon niet meer horen.”

Het raakte me. Ik wilde het graag goed doen. Ik wilde graag gezond eten, maar ik vond het zó verwarrend.

Nu ben ik hier dagelijks mee bezig. Heb ik er mijn werk van gemaakt.

Ik kijk, luister en lees. En kijk, luister en lees vervolgens naar mensen die het tegenovergestelde beweren.Ik lees onderzoeken. Ik test dingen soms zelf uit. Ik gebruik mijn gevoel voor logica.

Voeding, lichaam, gezondheid. Het is een terrein waarop goed onderzoek lastig is uit te voeren. Je kunt geen grote groepen mensen jarenlang onder precies dezelfde omstandigheden laten leven en dan alleen 1 item in hun voeding of activiteit variëren. Dat is niet ethisch, het mag niet en je zou er ook geen (vrijwillige) deelnemers voor kunnen vinden.

Dus vindt het onderzoek plaats bij proefdieren. Waarbij je niet met 100% zekerheid de conclusies kunt vertalen naar mensen.

Of er vindt kortdurend onderzoek bij mensen plaats wat niet altijd wat zegt over de langere termijn.

Of er wordt gekeken naar grote groepen mensen en hun gedrag, maar uit dat soort onderzoek kun je geen conclusies trekken over oorzaak en gevolg. Bovendien kun je daar ook resultaten uit krijgen in de trant van “mensen die in rode auto’s rijden, hebben vaker last van hun nek” of dat soort statistische onzin.

Allerlei mensen hebben belangen te verdedigen. Grote industriën varen op die onduidelijkheid. Coca cola en Mars – om maar wat te noemen – hebben er baat bij als niet keihard bewezen kan worden dat hun product slecht is voor je gezondheid. “Met mate gebruikt, past ons product prima binnen een gezonde leefstijl.” Met een reclamecampagne waarin sportieve, jonge, frisse, gezonde mensen een glas cola drinken en een mars eten.

Terwijl toch iedereen intuïtief heel goed weet dat cola en marsen geen producten zijn die een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.

Je lichaam is echter een topmachine. Het doet zo goed mogelijk z’n best met wat het binnenkrijgt. Ook als dat niet optimaal is.
Daardoor duurt het vaak jaren voordat gezondheidsschade zich openbaart. Dus wát is dan precies de oorzaak geweest? En wat kun je dan nog doen?

Logica – gesteund door onderzoek – vertelt mij dat het zinvol is te kijken naar onze voorouders. Wat zij aten, dáár is ons lichaam voor gemaakt, om dat te verwerken. Dat is échte voeding, natuurlijke voeding. Delen van planten, delen van dieren.

Omdat ik goed voor mijn lichaam wil zorgen, is dat dus waar ik me qua voeding op richt.
Ik heb de laatste tijd in veel social media posts laten zien hoe je dat praktisch kunt vertalen in heel uiteenlopende gerechten.

Hoe bepaal jij wat je wel en niet eet of wilt eten?

%d bloggers liken dit: