fbpx
Selecteer een pagina

De grootste stap naar geluk is dankbaarheid.

Ik rolde met mijn ogen toen ik dat de eerste keer hoorde. Wat een weeïge kwijlerigheid! Geitenwollensokken-geneuzel.

Beladen woord
Dankbaarheid was een beladen woord voor mij.

Als kind moest ik in mijn beleving altijd dankbaar zijn. Dankbaar dat ik naar zwemles gebracht werd. Dankbaar voor het dak boven mijn hoofd. Dankbaar voor de kleren die ik droeg.

Bij mij riep dat het gevoel op dat ik nooit zomaar iets kon krijgen. Dat er altijd iets tegenover moest staan. Dat ik in aanbidding in het stof aan de voeten van mijn ouders moest liggen als dank voor wat ik van hen kreeg.

En dat terwijl de bedoeling van mijn ouders ongetwijfeld alleen maar was dat ik niet alles als vanzelfsprekend zou zien. Zij, als oorlogskinderen, hadden immers ervaren hoe anders het ook kon zijn.

Zij zágen de luxe waarin ik opgroeide. Maar als kind zie je de wereld waarin je opgroeit als normaal. Als standaard.

En ik kreeg dus heel negatieve associaties met dankbaarheid.

Verband met geluk
Nu pas snap ik dankbaarheid. En het verband met geluk. Je wordt niet dankbaar omdat je gelukkig bent, je wordt gelukkig doordat je dankbaar bent.

Tegenwoordig voel ik me elke dag dankbaar én gelukkig. Voor alle liefde in mijn leven. Voor mijn gezondheid, mijn passies en interesses, de vrijheid waarin ik leef en nog veel meer.

Perspectief
Het gaat niet om het verschuldigd zijn van dank aan iemand anders. Het gaat om het zien en voelen van wat er goed is in je leven. Om je blik te richten op het positieve.

Zie jij de partner die bij thuiskomst neerploft en aan jou het eten koken overlaat? Of zie jij de partner die je troost en steunt als je verdrietig bent en die jou als geen ander aan het lachen kan maken?

Zie jij een kind dat alweer groene knieën op zijn spijkerbroek heeft? Of zie jij een kind met stralende ogen omdat hij de bal te pakken had?

Zie jij een lijf dat uitgezakt en te dik is? Of zie jij een lijf dat jou desondanks elke dag dient?

Zie jij in de spiegel alleen een verstopte kaaklijn en een onderkin? Of zie je zachtaardigheid? Vriendelijkheid? Levenslust? Passie?

Met welke blik voel jij je gelukkiger, denk je?

%d bloggers liken dit: