fbpx
Selecteer een pagina

“Suiker is niet gezond. En vet ook niet. En zout niet. Bleh! Als je al die berichten volgt, mag je niks meer eten en is er geen lol meer aan in je leven. Het is bijna Kerstmis en ik wil gewoon wat lekkers eten met de feestdagen!”

Vrijbrief
Zo dacht ik er eerst over. En het was een vrijbrief om me met de feestdagen te buiten te gaan aan al dat lekkers dat rond speciale feestdagen te krijgen is.

Terug ermee
Vanmorgen stond ik in de winkel met een bak drop in mijn mandje en mijn ogen op de chocola. Maar ik twijfelde. Want nu weet ik wat suiker allemaal doet in en met mijn lichaam. Heb ik het echt nodig? Nee, natuurlijk niet. Duh!

Mis ik als ik thuis ben? Hm, misschien een beetje, nu ik erover heb gedacht. Maar gisteren was ik hier helemaal niet mee bezig. Dus echt missen? Nee, toch niet.

Dus ik heb de drop teruggezet en die chocola laten liggen.

Ach, ik ben toch al dik
In het verleden dacht ik dat suiker niet goed was, want je wordt er dik van. Zeker in combinatie met vet. Toch? Koekjes, chips, chocola. Lekker, maar slecht voor je lijn. Klopt. Maar weet je, ik had toch al overgewicht. En ach, die ene keer maakt dan ook niet echt uit. Elke keer weer. Die ene keer.

Nu weet ik dat suiker nog wat meer doet dan je alleen maar dik maken.

Wat is er dan met suiker?
Nou, hou je vast. Een teveel aan suiker in je voeding levert een verhoogd risico op onder andere:
• gaatjes in je gebit,
• overgewicht,
• diabetes type II,
• hoge bloeddruk,
• hart- en vaatziekten,
• leververvetting,
• nierproblemen,
• artritis,
• sommige soorten kanker en
• alzheimer (dat tegenwoordig soms ook wel diabetes type 3 genoemd wordt).

Een hele lijst dus.

Bewijs
Is dat allemaal definitief wetenschappelijk bewezen? Hm, nee, niet helemaal… Maar er zijn wel heel sterke aanwijzingen. Het suikergebruik is wereldwijd namelijk enorm toegenomen. En de landen waar het toeneemt, hebben ook in dezelfde stijgende lijn te maken met de hierboven genoemde ‘welvaartsziekten’ die erbij horen.

Het blijkt alleen heel lastig om het effect van één stofje op je gezondheid echt te bewijzen. Dus dat de westerse leefstijl ongezond is, met z’n vele zitten, weinig beweging, veel suiker en vet, weinig verse groenten en fruit, dat is wel duideijk. Maar bewijzen dat suiker daarin een heel grote rol speelt (groter dan vet), dat is ingewikkeld.

Daarvoor moeten namelijk experimenten opgezet worden met veel mensen gedurende lange tijd. En die mensen moeten dan – als je het echt zuiver wil doen – zich allemaal precies hetzelfde gedragen qua hoeveelheid beweging en met wat ze eten op hun suikergebruik na. Wie wil er 30 jaar mee doen aan zo’n onderzoek? Vrijwilligers? 😉

Suikerindustrie houdt van onduidelijkheid
De suikerindustrie weet vervolgens wel weer een onderzoek te produceren dat twijfel zaait. Want uitstel van bewijzen is in hun belang. Dus dat doorslaggevende bewijs is er nog niet. Maar het is niet voor niets dat de WHO (World Health Organization), die héél voorzichtig is met z’n aanbevelingen, adviseert om het suikergebruik terug te dringen tot maximaal 10% (en liever nog 5%) van je dagelijks energieverbruik, alleen al vanwege de gevolgen voor je gebit en je gewicht. In 2020 worden hun aanbevelingen herzien. Ik ben ervan overtuigd dat er dan meer risico’s benoemd zullen worden. En dat die met de jaren steeds dringender zullen worden.

Dus ik zou zeggen: geniet, maar eet producten met suiker met mate!

Bronnen
Huib Stam, ‘Suiker, het zoete vergif’
John Yudkin, ‘Pure, white and deadly’
lezingen van o.a. Robert Lustig, Gary Taubes, John Bergman
https://www.foodlog.nl/artikel/kort/acuut-doodgaan-door-te-veel-snoep-blijkt-lastig/
https://www.foodlog.nl/artikel/blij-met-coca-cola/
https://www.foodlog.nl/artikel/verwarring-over-suiker-is-groot-maar-laat-je-niet-gek-maken/