fbpx
Selecteer een pagina

Je lichaam heeft slaap nodig. Hoeveel precies, dat verschilt een beetje per persoon maar zo’n 7-8 uur per nacht is toch wel het gemiddelde. Tijdens je slaap kan je lichaam herstellen.

Te weinig slapen geeft vaak gewichtstoename. Daar zijn in elk geval twee factoren verantwoordelijk voor.
Als je moe bent, heb je meer honger. En vooral meer zin in snelle, niet zo gezonde calorieën. Waarschijnlijk is dat een manier waarop je lichaam snel probeert te zorgen voor de benodigde energie om de dag aan te kunnen.

De tweede factor is dat je meer cortisol produceert als het niet genoeg nachtrust krijgt. Cortisol is een stresshormoon. Het heeft invloed op de opslag van vet in je lichaam.

Zorg dus dat je genoeg slaapt. Ga op tijd naar bed. Bouw regelmaat in. Ga het liefst elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekeinde.

Zorg dat je slaapkamer goed donker is en niet te warm. Zet ‘s nachts een raam open voor frisse lucht in je kamer.

Zit niet te lang ‘s avonds nog naar een beeldscherm te kijken. Het blauwe licht van tv, computer of mobiel verstoort je natuurlijke ritme.

Sta ‘s morgens op tijd op. Probeer iets van beweging in te bouwen in je ochtendroutine en zorg voor frisse buitenlucht.

Niet alles is even gemakkelijk in te voeren. Ik weet het. Gewoontes veranderen is lastig. Maar het is wel waardevol om op die manier goed te zorgen voor je lichaam.

%d bloggers liken dit: