fbpx
Selecteer een pagina

Ik zal een jaar of 16 geweest zijn toen ik op een feestje was en met een 7-up in mijn handen zat. Een vriendin zei tegen me: “Weet je eigenlijk dat er wel 10 suikerklontjes zitten in dat glas frisdrank van jou?”
Geschrokken keek ik naar mijn glas. Ik was toen al met mijn gewicht bezig. Ik hield enorm van snoepen en kocht na schooltijd vaak snoep met mijn vriendin. Maar die frisdrank, die boeide me eigenlijk helemaal niet zo.

Geen frisdrank meer
Ik heb dat glas wel leeggedronken, maar daarna heb ik nog maar weinig frisdrank gedronken. Af en toe een glas op vakantie, maar ik vond het niet lekker genoeg om dáár dik van te worden. En ik at al genoeg als tegenhanger.

Af en toe een sapje vond ik nog wel eens lekker. Vooral versgeperst sinaasappelsap. Heerlijk! Daar kon ik meerdere glazen achter elkaar van op.

Vruchtensap
Ik vond het dan ook wel een domper dat vruchtensap net zo veel suiker en calorieën bevat als frisdrank. Soms zelfs meer; dat hangt een beetje van de frisdrank en het sap af. Vergelijk coca cola (regular) met 10,6 gram suiker per 100 ml en AH appelsap met 11 gram suiker per 100 ml.

Sinds dat tot me doorgedrongen is, heb ik besloten dat ik geen vruchtensap uit een pak meer drink (vond ik toch al niet zo lekker), en dat vers sap voor mij alleen bij wijze van bijzondere traktatie blijft, voor af en toe.

Suiker drinken
Het is ook belangrijk te beseffen dat suiker drinken nog anders is dan suiker eten. Beide veroorzaken een piek in je insuline, een soort steekvlam aan energie zeg maar. Maar suiker die je drinkt, doet dat nog iets sneller dan suiker die je eet, juist omdat die vloeibaar is en dus sneller door je spijsverteringskanaal gaat. Bovendien geeft je lichaam na gedronken suiker geen verzadigingssignaal af. De insulinepiek die volgt, vraagt alleen maar om meer.

De hoeveelheid suiker (en calorieën) die je met je drinken binnenkrijgt, vloeit erg gemakkelijk je lichaam in. Bovendien krijg je er allemaal zin door in meer eten of drinken.

Als je goed wil zorgen voor je lichaam (en als je wil afvallen), is het dus verstandig om het drinken van suiker (ofwel suikerrijke drankjes) zo veel mogelijk te beperken.