fbpx
Selecteer een pagina

Als achteraf baalt van wat je gegeten hebt, pak dan gewoon de draad weer op. Blijf jezelf niet straffen. Kijk niet steeds terug naar wat je ‘fout’ gedaan hebt.

…tenzij je ervan kunt leren
Tenzij je denkt dat je er iets van kunt leren. Dat het je kan helpen om het een volgende keer anders te doen…

Analyse
Vorige week moest ik direct bij thuiskomst aan de slag met het avondeten, want mijn puberzoon moest naar voetbaltraining. Ik stak een handje drop in mijn mond.

Waarom deed ik dat? Ik had geen honger. Bovendien zou het avondeten snel klaar zijn.

Ik besefte dat ik moe was. Ik was verkouden en had niet goed geslapen. Ik had een leuke, maar ook een lange, intensieve dag gehad. Ik was moe en had behoefte aan een pauze.

Maar ik moest door. Geen tijd. Aan de slag.

Tenminste, zo zat dat in mijn hoofd.

Nou is een handje drop geen drama natuurlijk, maar het voelde niet goed. Wat had ik beter kunnen doen?

Lichamelijke trek of wat anders?
Het verschil tussen lichamelijke honger en zin in eten vanuit een andere behoefte, voel je meestal wel. Lichamelijke trek kan gek genoeg makkelijker even wachten tot het eten klaar is. Die kun je ook aanpakken met bv een wortel of een stuk komkommer.

Maar als groente (of fruit) niet is wat je zoekt, als je juist zin hebt in drop, chocola, koek of chips, of zo, dan speelt er wat anders.

Tekort
Je lichaam kan een tekort aan een bepaalde voedingsstof op willen lossen met waar je zin in hebt. Óf je voelt iets onder de oppervlakte en je wil dat ongemakkelijke gevoel wegwerken met iets te eten. Want dat leidt zo lekker af.

Aandacht
Als je zin hebt in eten maar geen honger, neem dan heel even de tijd om te onderzoeken wat er speelt. Haal een paar keer rustig adem en ga met je aandacht naar binnen.

Als je weet waar je echt behoefte aan hebt, verdwijnt die sterke drang tot eten. Want je weet wat je nu, of straks, kunt doen om aan de echte behoefte tegemoet te komen.

Ik was dus moe. Mogelijk wilde mijn lichaam gewoon wat energie. Drop is dan niet de beste keuze. Suiker levert niet meer dan een steekvlam aan energie en laat je daarna juist vermoeider achter.
Maar zodra ik besefte dat ik me moe voelde, trok ook mijn zin in snoepen weg.

Onderzoek jij je eetdrang ook wel eens op die manier?

%d bloggers liken dit: