fbpx
Selecteer een pagina

Calorieën tellen tellen. Dat hoorde vroeger standaard bij een dieet. Ik zie me nog staan om de mililiters ahornsiroop af te meten. Of te wegen of ik genoeg sla in mijn bak had zitten. Om verder vooral te voelen wat ik níet mocht nemen. En steeds meer zin te krijgen in wat níet binnen de regels viel. Ik leerde steeds meer af om te voelen wat mijn lichaam aan signalen gaf.

Wet van behoud van energie
De achterliggende gedachte van dat calorieën tellen is de wet van behoud van energie. Een calorie is de meeteenheid voor energie en die wet is een natuurwet. Hij komt erop neer dat als je meer energie binnenkrijgt (voeding) dan dat eruit gaat, dat je aankomt in gewicht. Daarom is het standaard advies: minder eten, meer bewegen. Want daarmee verander je tenslotte die verhouding.

Calorie = calorie
De voedingsindustrie heeft op basis van deze natuurwet heel lang vol kunnen houden dat hun producten niet zo’n probleem waren. Want een calorie = een calorie, dus het maakt niet uit welke je eet. Je moet gewoon matigen als je wil afvallen.

Calorie = calorie???
Toch weet iedereen dat het absoluut uitmaakt wát je precies eet. Je lichaam heeft meer nodig dan alleen energie.

Een tablet chocola en een zak chips kunnen net zo veel calorieën leveren als een maaltijd met veel groenten, fruit, noten en zaden. Met die maaltijd ben je een stuk gezonder bezig. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Maar waarom dan?

Voedingsstoffen in balans
In je lichaam gebeurt heel wat anders afhankelijk van wat je eet. Je hebt allerlei voedingsstoffen nodig. Die moeten in balans zijn met elkaar.

Als je voeding je lichaam binnenkomt, wordt deze afgebroken in kleinere componenten. En die worden vervolgens weer omgezet in bouwstenen voor het herstel van spierweefsel of wat voor cellen dan ook. Om die bouwstenen te maken, heeft je lichaam alle onderdelen nodig.

Het is een beetje als het bouwen van een lego-kasteel. Dat gaat je natuurlijk nooit goed lukken als je niet alle juiste type bouwsteentjes hebt. Als je de raampjes mist (bijvoorbeeld de juiste vitamines), dan ziet het eindproduct er heel anders uit. Net zoals wanneer je de kantelen mist (voldoende eiwitten). En als je veel te veel bakstenen hebt (glucose), krijg je ook een wanproduct.

Voelen wat je lichaam nodig heeft
Daarom moet het in je lichaam in balans zijn wat je eet. Daarvoor moet je geen calorieën tellen, maar leren voelen wat je lichaam aangeeft!

%d bloggers liken dit: