fbpx
Selecteer een pagina

Het fascinerende boek ‘Missing Microbes’ van Dr. Martin Blaser vertelt dat in de loop van de twintigste eeuw allerlei chronische aandoeningen in steeds stijgende aantallen zijn opgekomen, waaronder bijvoorbeeld astma, hooikoorts, voedselallergieën, eczeem, reflux (brandend maagzuur), kanker, darmziektes zoals de ziekte van Crohn en colitus ulcerosa, maar ook autisme, diabetes type 2 en obesitas.

Dr. Blaser zoekt de verklaring hiervoor in het verdwijnen van veel soorten microbes in en op ons lichaam.

Wij worden bevolkt door talloze bacteriën. We hebben zelfs meer bacteriën in en op ons lichaam dan menselijke cellen.

Een gezond microbioom helpt ons om onze eigen gezondheid in stand te houden en maakt deel uit van ons immuunsysteem.

Overmatig gebruik van antibiotica, op ons zelf in en in veevoer, is waarschijnlijk de belangrijkste factor die ons microbioom aantast.

Antibiotica zijn enorm nuttig en kunnen levens redden.
Maar bij overmatig gebruik worden bacteriën resistent en werken onze antibiotica dus straks niet meer.

Nederlandse artsen zijn om die reden terughoudender geworden met antibiotica en in Europa is ook het gebruik van antibiotica voor vee veel minder dan het was, maar in andere landen – zeker de Verenigde Staten – wordt nog steeds veel gemakkelijker omgegaan met antibiotica.

Het probleem met overmatig antibioticagebruik is echter niet alleen die resistentie.
Een ander probleem is dat niet alleen de ziekteverwekker maar voor de zekerheid een heel zootje bacteriën van de kaart geveegd wordt met onze breed spectrum antibiotica.

Daarmee verwijder je dus ook bacteriën die gunstig zijn voor onze gezondheid. Bacteriën die ons beschermen tegen andere bacteriën, die vervolgens gaan woekeren. Bacteriën die samenwerken met ons immuunsysteem.

In afgelopen decennia lijkt het toegenomen gebruik van antibiotica gelijke tred te houden met de stijging in obesitas, diabetes type 2, allergieën en andere chronische ziektes die ik eerder noemde. Dr. Blaser spreekt in zijn boek uit 2014 zelfs de vrees uit voor een wereldwijde epidemie….

Dit roept ook de vraag op of de huidige coronacrisis wellicht in ernst beïnvloed is door ons uitgedunde microbioom.

Hoe denk jij hierover?

%d bloggers liken dit: