fbpx
Selecteer een pagina

Na het lezen van ‘Missing Microbes’ van Dr Martin Blaser (‘De Beestjes In Ons’) heb ik ook zijn presentatie over ditzelfde onderwerp bekeken: https://youtu.be/KwK_O0ahDKo.

Hij laat zien hoe de obesitas-aantallen in Amerika gestegen zijn in de afgelopen decennia. Hij legt een verband met overmatig antibioticagebruik en het verdwijnen van voor onze gezondheid belangrijke microbes daardoor.

In Amerika worden antibiotica veel sneller voorgeschreven dan in Nederland én daar is het nog niet verboden om antibiotica aan veevoer toe te voegen. In Europa is dat sinds 2006 verboden.

Antibiotica worden/werden aan veevoer toegevoegd om vee sneller te laten groeien. De theorie van Dr. Blaser dat overmatig antibioticagebruik mogelijk (mede) verantwoordelijk kan zijn voor de stijging van overgewicht is dus niet zo vreemd.
Aan veevoer worden overigens ook granen (koolhydraten) toegevoegd om de dieren sneller vet te mesten. Ook dit effect zien we bij mensen terug: met meer koolhydraten krijg je sneller overgewicht.

Dr. Blaser legt daarnaast in zijn boek uit dat hij vermoedt dat overmatig antibioticagebruik ook verantwoordelijk is voor uiteenlopende gezondheidsproblemen als diabetes, allergieën, astma, autisme en heel veel andere moderne aandoeningen.

De moeite van het kijken en lezen waard!

Voor mij is dit een extra voorbeeld van hoe ver we afgedwaald zijn van onze eigen natuur. Al deze gevolgen voor onze gezondheid zijn de consequenties daarvan.

%d bloggers liken dit: