fbpx
Selecteer een pagina

In de kerstvakantie houden wij binnen ons gezin altijd één keer een ‘alles-mag-dag’. Dat is een traditie die ongeveer tien jaar geleden ontstaan is, om de kinderen één dag in het jaar zelf helemaal de regie over hun leven te geven.

Natuurlijk is dat niet helemaal hoe het gaat. Wettelijke regels tellen nog net zo goed als elke andere dag. Het komt vooral neer op het loslaten van beperkingen rond beeldschermgebruik en rond eten (snoepen en frisdrank drinken).

Als volwassenen deden wij eigelijk elk jaar al wat halfbakken mee. Grenzen rond eten en drinken zitten bij ons toch een stuk dieper ingebakken al; ze komen al van binnen en niet meer van buiten. Wij zullen ons dus ook dit jaar niet te buiten gaan aan vreetfestijnen. Wel hebben we binge-watching op het programma gezet: seizoen 4 van The Bridge (jammer genoeg nog niet via Netflix).

Als ik zie wat de kinderen klaar hebben liggen voor morgen, slaat de schrik me wel wat om het hart. Met mijn kennis van nu vind ik het best zorgelijk wat ze allemaal naar binnen willen werken.

Tegelijkertijd vind ik het elk jaar weer fijn om te merken dat ze wél hun tanden twee keer per dag blijven poetsen en dat ze ook groenten en fruit willen eten. Sommige regels zijn kennelijk ook bij hen al geïnternaliseerd, ofwel ‘ingebakken’. 😉

Nu nog afwachten tot hun gevoel over goed zorgen voor hun lichaam net zo ingebakken is en we met deze traditie kunnen stoppen.